петък, 12 юни 2015 г.

Румъния

Носталгия, Мирча Картареску

За Мирча Картареску /1956/ издателите пишат, че е най-известният в родината си и най-превежданият в чужбина румънски автор.
Доста е странно как страни, които са толкова близко една до друга, са толкова далече! Всеки ден в новините можем да чуем за някоя трагедия на другия край на света, за нова холивудска продукция, за книга дори, но на американски автор! И нищичко за културните постижения на съседна нам страна...
А Картареску не случайно е преподавал в университетите във Виена и Амстердам. И определено не е лъжица за всяка уста.
Новелите му от сборника "Носталгия" държат читателя между реално и нереално, между съня и действителността, между разума и безумието. Румънският писател наистина е фантастичен разказвач, който те кара да забравиш, че си в света на литературните герои, който може да те шокира, но и да те държи прикован към страниците. Майстор на детайла, на психологизма. Цитираните сякаш между другото произведения и автори /прочетени от един тийнейджър/ могат да създадат комплекс дори у един сравнително образован читател:) 
Е, хаотичните ми размисли явно потвърждават думите на Кристофър Бърд : "Прочетете тази книга, след това я прочетете отново!"