четвъртък, 6 август 2015 г.

Малта

http://bit.ly/1IP8LUQ
В Малта  пътувам с автор, който вече познавам - Едуард де Боно.
Книгата представя 62 различни игри и упражнения, използвайки произволни думи като провокация на мисленето. Изключително практична за работа в клас, а и за всеки, който желае да се научи да генерира творчески идеи.
Примери за приложението и съм писала ТУК и ТУК.

Словакия

Кафене "Хиена", Яна Беньова

"Това е история, в която малко се говори, но много се тъгува.
Книгата е мозайка от наблюдения, разсъждения, чувства и спомени. Ключова дума в нея е Петржалка - чудовищен панелен комплекс в Братислава. Той е не само място на действието или метафора за пространство, а лабиринт, в който почти не можеш да се ориентираш. Жадуваш за промяна, но никога не ще можеш да се измъкнеш. В това опасно място има както реални, така и сюрреалистични обитатели..."
Това е част от анотацията на книгата, която дава издателство "Гея либрис". 
Чувствам се доста объркана и няма какво повече да добавя, освен личните ми чувства. А те са свързани с моята представа за Словакия. Бях там мисля 1987 година. Чехословакия беше много по-напреднала от нас страна. У нас имаше Кореком, а там сякаш всички магазини бяха такива. Обществените места бяха чисти, в градския транспорт също, не можеше да срещнеш на улицата човек с работни дрехи... В нови времена/преди две-три години/ дъщеря ми беше там на ученически обмен и също се върна с хубави впечатления... Не си обяснявам толкова тъга и безпътица в книгата на Яна Беньова!