сряда, 16 септември 2015 г.

Сърбия и Черна гора

Двете страни са кандидати за членство в Европейския съюз, затова ми изглежда логично да прибавя и тях в своето пътуване.
Вида Огненович
http://bit.ly/1ivbIAz
е родена в Черна гора, но е отраснала във Войводина и Сърбия, университетското си образование завършва в Белградския университет, специализира в Сорбоната и защитава магистърска степен в университета на Минесота, САЩ.
Председател на сръбския ПЕН клуб, в момента Вида Огненович е посланик на Сърбия в Норвегия.


http://bit.ly/1ivbIAz
"Прелюбодейци" е едно тъжно пътуване към себе си. Героинята е успешен и добър човек. В един момент нейните родители решават да и кажат, че е осиновена. Съпругът и е този, който настоява да открие родната си майка, следват поредица от събития, които довеждат до неговата изневяра и съответно раздяла. Това "срива" емоционално младата жена и тя потъва в многопластови размисли за света и хората, за смисъла и пътя. Докато накрая като че ли открива своята слабост в добрите правила, на които е била възпитана. Дали и читателят ще се открие сред тях, преценете сами.
" Светите правила вървят в група...Първото е, че всичко може да се получи, когато се помолиш добре, заедно с това върви подредеността, после полезността, след това искреността, тогава философията на несъпротивление на авторитетите...След това уважението към по-старите и съобразяването с по-силните. Следващана степен е старателност, която нищо не струва, ако това, което направим, не е полезно...След това бързина, но не повърхностност. Умереност и търпеливо отношение към несполуките, скромно присъствие, честност, но не и налагане на собствения вариант на всяка цена. Правдата така и така побеждава понякога, не трябва дивашки да се насилва, а трябва да и се остави простор, тъй като е сигурно, че един ден всичко ще си дойде на мястото. Етиката на мярата е извор на праведност..." 
Няма да коментирам, но напират въпроси: Лошо ли е да си добре възпитан?, Какво се случва с общество, в което се изгубват ценности?, Кое е ценност в съвремието ни? и т.н. все в този ред. Не знам дали да препоръчам, чете се лесно, но е  не-радостно четиво!