сряда, 13 май 2015 г.

Белгия

Херт Ван Истендал, Белгийският лабиринт

Херт Ван Истендал е белгийски писател, поет и есеист. Учи социология и философия в Льовенския католически университет. Работи за белгийската национална телевизия, където прави множество репортажи за политиката на страната, за политиката и градоустройството. От 1993 година е писател на свободна практика.

" Обичам Белгия, защото в нея се живее по-просторно, евтино и лесно, отколкото във всяка друга държава, която познавам. Мразя Белгия, защото къщите са отвратително грозни и претенциозни, а вездесъщото им присъствие омърсява деликатния пейзаж.


Обичам Белгия заради корупцията и от край до край, заради правилцата и, умението и да се спотайва, да заобикаля законите, да се възползва от всичко, що носи власт. Мразя Белгия, защото в нея не можеш да уредиш нищо без връзки, защото всяко нещо се прикрива под плаща на властта.

Обичам Белгия, защото белгиецът люби мира толкова силно, че кръщава армията си "боклук". Мразя Белгия, защото белгийските производители на оръжие покриват планетата с боклуците си, сякаш са манна небесна.

Обичам Белгия, защото десетки хиляди столичани излизат на протест срещу пропаднали съдии. Мразя Белгия, защото в нея правото все още се превива под натиска на политиката, завистта и раздорите.

Обичам Белгия, защото хората в нея работят здравата. Мразя Белгия, защото огромна част от хората не могат нищо друго, освен да работят здраво.

Обичам Белгия, защото жителите и за щастие не са обременени с любов към родината. Мразя Белгия, защото жителите и не се гордеят със страната си по никакъв начин..."

Страница след страница Истендал пише с вещина и болка за разкъсваната от проблеми страна. Лош закон за устройство на териториите, езика, образованието, църква, забъркана в мръсни скандали...Чета и ми идва да перефразирам великия Алеко: "Ама хич не ми сгрява душата това, че и в Белгия е същото..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар