понеделник, 27 юли 2015 г.

Германия

Ангелика Шробсдорф, Ти не си като другите майки


Търсех книга от немски автор, за да продължа "пътешествието" си :) Препоръча ми я служител на книжарници Хеликон в Бургас - много любезни и отзивчиви. Анотацията не е от тези, които те карат да започнеш четенето веднага, но я прочетох само за два дни. А очаквах да запълни повече дни от отпуската. Това е от книгите, за които продължаваш да мислиш и след като си затворил последната страници. За невероятните съдби на героите, за майката, за дъщерята, за любовта, приятелството...
Елзе е една очарователна жена, смела, дръзка, майка, любима. Нейните писма до любимите хора разказват не само личната и съдба, а и тази на германския народ по времето на Хитлер. И нито един упрек! А аз не спирах да се питам защо светът е позволил това да се случи, наистина ли не е могло да бъде спряно това чудовище?
Част от страниците на книгата са за емиграцията на героинята в България. Но това не е просто разказ за 8 емигрантски години. Това е реалистичен, макар на моменти болезнен, поглед към изостаналата ни родина преди втората световна война - "Пепеляшката на Европа" я нарича Ангелика Шробсдорф :( Но най-хубавите спомени от България са от хората, обикновените хора, които отделят от постелята и залъка си, за да помогнат.
Литературния критик Херберт Дебес пише, че писателката е написала "отделна глава от европейската история на еманципацията". Не съм съгласна. Изобщо кой раздели света на мъжки и женски? Или в него живеят хора и/или човеци?
А за книгата - препоръчвам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар